Barn & UtvecklingBoende, Miljö & InfrastrukturKommun & PolitikKultur & FritidNäringsliv & UtvecklingStöd, Hjälp & OmsorgTurism & EvenemangNationella minoriteter

Undersköterskan Sebastian tävlar i Dubai print

Thu 20. Apr 17 15:42

Sebastian1.jpg

Tänk att stå på scenen och utöva ditt yrke under tidspress inför jury och stor publik. Exakt det ska undersköterskan Sebastian Sundberg göra. Mot 16 andra nationer tävlar han om att bli bäst i världen under yrkes-VM i Dubai.

Det är en solig fredag och undersköterskan Sebastian Sundberg har ledigt. Men riktig vila och enbart nöjen hinns inte med – här är det träning som gäller. I mitten av oktober väntar nämligen Yrkes-VM i Dubai där Sebastian Sundberg ska tävla för Sverige i vård- och omsorgskategorin.
- Det känns väldigt spännande. Jag är lite av en tävlingsmänniska, och kommer att tävla mot 16 andra länder i fyra olika moment. Det är hemsjukvård, LSS-omsorg, äldreomsorg samt sjukhusvård, berättar han.

Sebastian, som kommer från Storuman, kände inför gymnasievalet att han visste väldigt lite om människokroppen och vård och omsorg. Det fick honom att söka till omsorgscollege på Malgomajskolan i Vilhelmina och har sedan studenten förra året arbetat som undersköterska inom Vilhelminas hemtjänst.
- Det är ett ganska stressigt jobb, man ska kunna hantera och lösa situationer själv, då krävs det att man är stresstålig. Och jag är en rätt lugn person, så jag trivs bra, berättar han.

Resan mot Dubai började som ett gymnasiearbete mellan Vilhelmina och Lycksele förra våren under sista terminen på utbildningen. När det sedan blev en delfinal i yrkes-SM i Uppsala blev det Sebastian Sundberg och Vilhelmina som sopade banan med de andra deltagarna.
Under finalen i Malmö slutade han som trea, och på grund av avhopp blev biljetten till Dubai och Yrkes-VM hans. Där kommer alla moment att ske på engelska, och det är viktigt att deltagaren visar att det finns ett tänk kring säkerhet, ergonomi och hygien.
- Sedan krävs det en kreativ förmåga, att kunna anpassa sig till olika situationer som kan uppstå när man arbetar med vård och omsorg, säger Sebastian.
Kan man hålla koll på konkurrensen i en sådan här tävling?
- Jag vet vilka som är grymma, en del tävlanden från andra länder har betalt för att träna hela tiden.

Själv passar han på att träna teori och scenarion på sin lediga tid med hjälp av sin mentor och före detta gymnasielärare. När han väl äntrar scenen har han några minuter på sig att läsa patientens journal. Därefter ska han vårda ”patienten” under 30 minuter.
- Det är skådespelare som är patienter, och de gör det inte lätt för oss som tävlar. Då räcker det inte med att prestera bra, utan det ska vara perfekt.

Vilhelmina Kommun
Torget 6, 91281 Vilhelmina, Sweden
Telefon: 0940-140 00
Fax: 0940-146 00
Epost: info@vilhelmina.se
Webb: Om webbplatsen
Orgnr: 212000-2601