Barn & UtvecklingBoende, Miljö & InfrastrukturKommun & PolitikKultur & FritidNäringsliv & UtvecklingStöd, Hjälp & OmsorgTurism & EvenemangNationella minoriteter

Ny lärlingsutbildning ska stödja hotell- och restaurangbranschen print

Tue 9. May 17 07:41

 20170504_131839.jpg
Hotell- och restaurangbranschen skriker efter personal i hela Sverige. Nu startar Vilhelmina Lärcentrum och Malgomajskolan tillsammans med företagare och köksmästare samt fyra fjällkommuner upp en helt ny utbildning. ”Tänk att få en karriär på bara 24 veckor”, säger hotellägaren Anders Norlin.

Bristen på kompetent kökspersonal är stor och utbredd. Nu ska den nystartade plattformen Culinary Center of Lapland sätta kniven mot strupen på problemet. Igår hölls det andra mötet i projektet där hotell- och restaurangägare samt köksmästare från de deltagande kommunerna Dorotea, Vilhelmina, Storuman och Sorsele var på plats.
- Det här är något vi startat upp för att vi ska stödja branschen.  Det är verkligen ett bristyrke, och vi behöver mer personal och spetskompetens. Det behövs helt enkelt en stödjande gemenskap och det gör vi med den här plattformen, säger Lars Gavelin, rektor för Vilhelmina Lärcentrum.
Det är ett flerårigt projekt som startat sin resa, och i steg ett finns en kök- och gastronomiutbildning som startar till hösten.
- Det är en lärlingsutbildning som påbörjas i oktober, och avslutas i maj. Sedan kommer vi inom denna plattform att hålla kortare påbyggnadskurser för att kunna utveckla restauranger och hjälpa dem mot de mål de vill nå, säger Lars Gavelin.
Under träffen var marknadsföring och jakten på att hitta deltagare som verkligen vill jobba inom gastronomi en viktig punkt. Enligt Magnus Norlin, Hotell Wilhelmina, är det viktiga att kunna motivera människor.
- Vi riktar oss till vuxna, som kan se det gyllene tillfället i att på 24 veckor kan jag få en karriär – det är en sjukt bra möjlighet. Då har du garanterat jobb efter det, säger Magnus Norlin.

Vilhelmina Kommun
Torget 6, 91281 Vilhelmina, Sweden
Telefon: 0940-140 00
Fax: 0940-146 00
Epost: info@vilhelmina.se
Webb: Om webbplatsen
Orgnr: 212000-2601