Barn & UtvecklingBoende, Miljö & InfrastrukturKommun & PolitikKultur & FritidNäringsliv & UtvecklingStöd, Hjälp & OmsorgTurism & EvenemangNationella minoriteter

Flygplatsens utveckling säkras med nytt bolag print

Wed 10. May 17 07:56

20170509_115639.jpg

Efter att ha varit under Vilhelmina kommuns vingar lyfts nu South Lapland Airport in i ett eget driftsbolag. Samtidigt bildas även moderbolaget South Lapland Holding AB.

Under tisdagen bildades två helt nya bolag inom Vilhelmina kommun. Det är South Lapland Holding AB och South Lapland Airport AB som ser dagens ljus.
- Det här är en viktig dag där vi visar att vi tror på vår egen framtid och på att flyget har en viktig del i det, säger kommunstyrelsens ordförande Åke Nilsson (S).

Nilsson är även den person som axlar rollen som styrelseordförande i bägge bolag. Johan Hagelberg, flygplatschef på South Lapland Airport, tillträder som vd den första juli och får en kollega i kommunens ekonomichef Lars Ekbäck som blir vice vd. I moderbolaget South Lapland Holding blir kommunchefen Karl-Johan Ottosson vd.

Syftet med att bilda ett bolag av flygplatsen är enkelt – att kunna säkerställa utvecklingen av South Lapland Airport.
- Utifrån utveckling och framtidsfrågor vill vi ha flygplatsen i ett eget bolag så att vi i framtiden kan jobba med andra aktörer och även kunna särskilja driften från kommunförvaltningen så att vi kan tydligt följa utvecklingen, säger Åke Nilsson.

Konstruktionen med att ha ett moderbolag i South Lapland Holding är för att i framtiden kunna koppla på annan verksamhet med utvecklingsfrågor om behovet skulle finnas.
I bolagens styrelse sitter även Mikael Österberg (S), Monika Nilsson (V), Else Westerlund (C), Göran Jonzon (KD) samt advokaten Per Lagerkvist som ska ge ett ”utifrån-perspektiv”.
- Bolagsbildningen kommer inte att öka kostnaderna, de satsningar kommunen hade tänkt göra kommer bolaget istället troligtvis att göra i framtiden, säger Åke Nilsson (S).


Vilhelmina Kommun
Torget 6, 91281 Vilhelmina, Sweden
Telefon: 0940-140 00
Fax: 0940-146 00
Epost: info@vilhelmina.se
Webb: Om webbplatsen
Orgnr: 212000-2601