Barn & UtvecklingBoende, Miljö & InfrastrukturKommun & PolitikKultur & FritidNäringsliv & UtvecklingStöd, Hjälp & OmsorgTurism & EvenemangNationella minoriteter

Nya satsningar på friluftsområdet print

Wed 14. Jun 17 11:55

Ulf nenzen liten.jpg

På puckelbollplanen springer ett gäng ungdomar efter bollen över guppen. I utegymmet svettar sig en person genom nya utmaningar. Sommaren har anlänt till friluftsområdet vid Baksjötjärn – och med den kommer en hel del nya satsningar.

Friluftsområdet som sträcker sig över områdena Saiva, Baksjötjärn och Tjärnvallen har bit för bit växt ihop. Nu i sommar fortsätter satsningarna med en helt ny militär hinderbana, en skyttepaviljong för ishockey och en ny hockeyrink.
- Det ska vara en mötesplats. Barnen ska enkelt kunna cykla ner och hitta på något roligt och veta att det alltid händer något där. Sedan är det jätteviktigt att man får en samlingsplats som tilltalar alla grupper och alla åldrar, berättar Ulf Nenzén, utvecklingsenheten, ansvarig för Vilhelmina kommuns frilufts- och idrottsanläggningar på tätorten.

20170614_115008_0.jpg
På de gamla löparbanan kommer den nya hinderbanan att börja byggas i augusti.

Tillsammans med sitt arbetslag har han jobbat hårt med att söka pengar och medel till de olika projekten och därefter förverkligat visionen om ett friluftsområde som lockar alla. Senast i raden av friluftsaktiviteter var utegymmet som stod klart 2016. I augusti får gymmet en kompis i form av en militär hinderbana som kommer finnas på de gamla löparbanorna runt fotbollsplanen på Tjärnvallen.
- Hinderbanan är väldigt inne i övriga Sverige, och vi har haft efterfrågan på en sådan. Den är ganska tuff, så den lämpar sig för övre tonåren och uppåt, säger Ulf Nenzén.

De nya anläggningarna tror han ligger i tiden, då allt fler väljer att träna på ett spontant sätt och på egna villkor.
- Många av våra anläggningar har dessutom varit gamla. Friluftsliv är en färskvara, det händer mycket och det gäller att hänga med på de olika sakerna som dyker upp och som kan vara intressanta för våra kommuninvånare.

Utegym liten.jpg

På andra sidan tjärnen finns det populära promenad- och fiskestråket som hans kollega Mats Grönlund, fiskekonsulent, var ansvarig för att ta fram. Stråket är handikappanpassat, något som nu resten av friluftsområdet ska bli.
- Där finns det mer att göra. I år har vi köpt in en ny gunga och en sandlåda som är anpassad för barn med rörelsehinder. Sen bygger RC-klubben en bana för radiobilar här på området som passar perfekt som aktivitet för rörelsehindrade, säger Ulf Nenzén.

Lekpark saiva20.jpg
Kompisgungan är anpassad för alla barn.

Nästa år väntar invigningen för hela området, men trots det kommer utvecklingen att fortsätta, då ett utvecklingsområde aldrig blir helt klart enligt Ulf.
- Vi gör det här för att skapa ett attraktivt Vilhelmina. Vi måste ha något som drar, och där har vi väldigt fina förutsättningar. Och det här området som vi nu bygger kan bli unikt, åtminstone för Norrlands inland. Och jag har världens bästa personal som sett till att detta blivit möjligt.

Här är alla nya satsningar på friluftsområdet:
 • Militär hinderbana (börjar byggas i augusti)
 • Ny ishockeyrink
 • Skyttepaviljong för de som vill träna med puck och klubba.
 • Sandlåda anpassad för rullstolsburna (finns på plats vid lekparken på Saiva)
 • Kompisgungan som passar alla barn
 • RC-klubben bygger en ny bana för radiostyrda bilar (föreningens egna satsning)
 • Stigen kring Baksjötjärn förlängs så att man kan följa den hela vägen runt.
 • Ström i kurerna på Tjärnvallen som möjliggör sekretariat och försäljning under matcher.
Övriga satsningar inom kommunens frilufts- och idrottsanläggningar:
 • Simhallen får en stor renovering, som bland annat innefattar nya bassänggolv och en ny dambastu.
 • Klubbhuset på Skidstadion får bredband samt inredning för att kunna användas även sommartid av föreningar.
 • En webbkamera och en väderstation ska installeras på Skidstadion.
Detta hittar du redan nu på Baksjötjärn:
 • Fiske- och grillmöjligheter längs Baksjötjärnsstigen
 • Frisbeegolf
 • Lekpark
 • Puckelplan
 • Volleybollplan
 • Utegym
Vilhelmina Kommun
Torget 6, 91281 Vilhelmina, Sweden
Telefon: 0940-140 00
Fax: 0940-146 00
Epost: info@vilhelmina.se
Webb: Om webbplatsen
Orgnr: 212000-2601