Barn & UtvecklingBoende, Miljö & InfrastrukturKommun & PolitikKultur & FritidNäringsliv & UtvecklingStöd, Hjälp & OmsorgTurism & EvenemangNationella minoriteter

Dramatiker från Latikberg får årets Kulturstipendium print

Mon 3. Jul 17 12:03

Börje_Lindström_1.jpg

Från Latikberg till Sveriges scener, bokhyllor och filmdukar. Författaren och dramatikern Börje Lindström har sedan 70-talet skrivit flera välkända verk och tilldelas nu Vilhelmina kommuns kulturstipendium.
- Jag blev oerhört paff. Man fantiserar ju olika saker, men det här hade jag inte föreställt mig, säger Börje Lindström om stipendiet.
Efter en uppväxt i Latikberg lämnade Börje Lindström kommunen för att studera litteraturvetenskap i Umeå och journalistik i Kalix, och som 23-åring släppte han sin första diktsamling Skenet från den andra stranden. Året därpå blev han redaktör för tidskriften Lyrikvännen åren 1976 till 1982. Under den tiden skrev han sin första pjäs Sprit, som blev uppsatt på många scener runt om i landet. Sedan dess har skrivandet fortsatt, och idag har Börje Lindström skrivit ett tiotal böcker, och nära 20 pjäser.

Trots att han sålde barndomshemmet för snart tio år sedan och lämnat Latikberg bakom sig finns minnet av hemorten med i flera av hans verk.
- Det finns många exempel på det. Pjäsen Rasten utspelar sig till exempel på Latikbergs skola under den tid som Kubakrisen pågick. Den blev senare en film som gick på Folkets Bio, berättar han.
Även boken Pistol har blivit eftertraktad i barndomskommunen, och Börje Lindström kan än idag få förfrågningar om det finns något exemplar kvar av den 40 år gamla boken.
- Det finns vissa miljöer som folk känner igen sig i. Även i Vitterväder, som utspelar sig i Uppland finns fragment av Latikberg med, berättar han.

Vad som händer härnäst är Börje Lindström förtegen med, såsom han ofta är om sina pågående arbeten.
- En del brukar berätta vad de håller på att skapa. Men jag brukar aldrig säga det utan håller det för mig själv, berättar han.

Vilhelminas kulturstipendium är till för att uppmärksamma kulturens betydelse och tilldelas någon som bor i eller kommer från kommunen och har gjort en kulturgärning. Stipendiet består av en summa på 10 000 kronor delas ut till Börje Lindström i samband med spelmansstämman den 9 juli på Folkets hus i Vilhelmina.

Motiveringen lyder:
Från debuten på 70-talet har en jämn ström av dikter, romaner, pjäser, bilderböcker, översättningar och tidskriftsartiklar publicerats, varav mängden pjäser för barn och ungdom är överraskande stor och flitigt spelad runtom i Sverige och utomlands, en genre som anses svår och kräva en särskild talang för framgång.
Ställningen som erkänd och etablerad författare sedan länge och exceptionellt framgångsrik som författare av pjäser för barn och ungdom gör honom ytterst välmeriterad för att mottaga Vilhelmina kommuns kulturstipendium för 2017.


Utdelning:
Lördag 8 juli
Folkets hus
Under spelmansstämman 15-17

Vilhelmina Kommun
Torget 6, 91281 Vilhelmina, Sweden
Telefon: 0940-140 00
Fax: 0940-146 00
Epost: info@vilhelmina.se
Webb: Om webbplatsen
Orgnr: 212000-2601