Barn & UtvecklingBoende, Miljö & InfrastrukturKommun & PolitikKultur & FritidNäringsliv & UtvecklingStöd, Hjälp & OmsorgTurism & EvenemangNationella minoriteter

Nybyggarby fyller 200 år print

Fri 7. Jul 17 16:25

Matsdal4.jpg

Ända från Dalarna tog sig Mathias Hansson Bjuhr för att slå ner bopålarna i dalgången mellan södra och norra Gardfjället. 200 år senare firar byn som kom att heta Matsdal hans ankomst.

Det blir en vecka av festligheter och aktiviteter när Matsdal, som omgärdas av södra och norra Gardfjället, firar 200 år.
- Vi brukar alltid ha aktiviteter den här veckan i juli, men med åren har det krympt så att vi bara har haft aktiviteter under två kvällar, med boule, årsmöte och lekar vid Lillsjön, berättar Hans Hansson, medlem i hembygdsföreningen och byaålderman.
Inne i hembygdsgården, som byggdes av föreningen 1985, visar han en väggtavla där de alla boule-vinnare genomåren fått skriva in sina namn.

I år slår man dock på stort, då det blir roligheter varje kväll, med allt från tunnbrödsbak till utställning av gamla föremål från byn.
- Vi kommer även att ha guidade bussturer, och på lördagen blir det logdans, det var fyra år sedan sist.

Byn Matsdal fick sin begynnelse när den före detta soldaten Mathias Hansson Bjuhr lämnade Dalarna och blev en av Vilhelminas nybyggare. Med hjälp av sönerna växte bygget, och fler och fler flyttade till dalen. Under mitten av 1900-talet var Matsdal kommunens fjärde största jordbruksby. Därefter började avfolkningen och idag finns ett 30-tal bofasta i byn och kring 170 stugägare.
- En del av de som bor kvar här är faktiskt ättlingar till Mathias Hansson Bjuhr i rakt nedstigand led, berättar Hans Hansson.

Hela programmet hittar ni i Vilhelmina aktuellt.

Matsdal6.jpg
Vid "Köj-tomta" ska den första gården i Matsdal, som då hette Mathiasdal efter Mathias Hansson Bjuhr, ha stått.

Matsdal3.jpg
På hembygdsgården blir det firande nästa vecka. På bild syns Hans Hansson, ledamot i hembygdsföreningen.
Vilhelmina Kommun
Torget 6, 91281 Vilhelmina, Sweden
Telefon: 0940-140 00
Fax: 0940-146 00
Epost: info@vilhelmina.se
Webb: Om webbplatsen
Orgnr: 212000-2601