Barn & UtvecklingBoende, Miljö & InfrastrukturKommun & PolitikKultur & FritidNäringsliv & UtvecklingStöd, Hjälp & OmsorgTurism & EvenemangNationella minoriteter

101-åriga Margaretha testar hemtjänstens nya vrålåk print

Thu 10. Aug 17 13:52

Cykeltur 4 mini.jpg

Något rör sig i synfältets periferi. Och vips, så susar ekipaget förbi. Det är Margaretha Willers som är ute på cykeltur tillsammans med hemtjänstpersonalen Sebastian Sundberg. ”Det är roligare än att sitta hemma”, säger 101-åringen glatt när cykeln stannar till.
Sedan den tvåsitsiga cykeln köptes in i början av sommaren har populariteten inte låtit sig vänta. Enligt Kerstin Vikingsdotter Ottosson, chef vid Vilhelmina kommuns hemtjänst, är cykeln fullbokad så fort vädret tillåter.
- Det blev succé på en gång. Vi har en almanacka där man kan boka in sig på cykeln, och den är fullbokad hela tiden, berättar hon.

Det började med att ett inslag på TV, där de hade en modell i Åre. Men där satt vårdtagaren i en låda framför.
- Vi kände att ska vi köpa en så ska vårdtagaren sitta bredvid.  Det är en jättekul grej att ha, så att folk kommer ut och får se lite mer än vad man gör under en promenad, säger Kerstin Vikingsdotter Ottosson.
Tidigare har utevistelsen i stort sett begränsats till kortare promenader eller en fikastund på ett café. Med hjälp av cykeln kan vårdtagarna besöka platser som de annars inte orkar promenera till.
- Det har cyklats till en gårdsbutik och till Kolgårdens camping till exempel. Det är jättekul att de som har utevistelse kan få se något nytt.

Cykeltur5 mini.jpg

Det är Margaretha Willers benägen att hålla med om. Med ett leende på läpparna och ett ordentligt tag om stången som sitter framför hennes sits på cykeln berättar hon att det är roligare än att bara sitta hemma.
- Jag vet inte om jag lever i morgon, men gör jag det så får Sebastian gärna ta med mig ut på tur fler gånger, skämtar 101-åringen.

Margaretha och Sebastian tar en uppvisningstur med cykeln och stannar sedan till vid trottoarkanten en stund. Sebastian föreslår skämtsamt att det blir Vätternrundan nästa.
- Då får vi se till att packa med matsäck, säger Margaretha och skrattar till.
Cykeln, som är köpt av en svensk firma, är inte bara uppskattad av vårdtagarna. För personalen blir utevistelsen som ett friskvårdspass.
- Den är fantastiskt bra. Med elmotorns display kan man se hur långt man kör, och den är lätt att stänga av för att trampa själv, och spara ström. Men när man är två på cykeln kan det bli rätt tungt, säger Sebastian Sundberg.

Trots det ser det fjäderlätt ut när Sebastian och Margaretha kommer rullandes.


Vilhelmina Kommun
Torget 6, 91281 Vilhelmina, Sweden
Telefon: 0940-140 00
Fax: 0940-146 00
Epost: info@vilhelmina.se
Webb: Om webbplatsen
Orgnr: 212000-2601