Barn & UtvecklingBoende, Miljö & InfrastrukturKommun & PolitikKultur & FritidNäringsliv & UtvecklingStöd, Hjälp & OmsorgTurism & EvenemangNationella minoriteter

Utbildningen som röjer väg mot arbetsmarknaden print

Thu 24. Aug 17 10:34

Skogsröjning4 mini.jpg

Runt Baksjötjärn pågår det förändringar kring promenadstråket. Just nu röjs träd vid sjön bort, för att öppna upp för en förlängd promenadslinga som går hela vägen runt tjärnen. Och på samma gång utbildas nya arbetskrafter till att få färdig yrkeskompetens.

Det rasslar till och ett skarpt ljud skär genom luften. På några sekunder blir det genast glesare framför Baksjötjärn. Här håller Samuel Maki och Reza Mohammadi på att röja skog - och utbilda sig på samma gång.
- Det är bra att kunna få både praktisk och teoretisk utbildning. Det kommer att gå lättare att skriva provet när vi fått testa på själva arbetet också, säger Samuel Maki.

Skogsröjning5 mini.jpg

20-åringen som levt större delen av sitt liv i Uganda är en van målare. Men att arbeta med skogen är något helt nytt.
- Det är kul, jag får lära mig hur man röjer och planterar ny skog. Det ger mer variation att arbeta med skog, man får göra fler olika arbetsuppgifter, säger han.
Längre bort längs Baksjötjärn går Reza Mohammadi med röjsågen, och tillsammans förbereder de för att promenadstråket runt tjärnen förlängs så att motionärer slipper gå över Sagahallens parkering.
- Det kommer att bli jättebra när det är klart, säger projektledaren  Macke Bång som tillsammans med kursledaren Jim Zetterberg övervakar och hjälper till med arbetet.
Det är tredje året som utbildningen genomförts på initiativ av Malogmajskolan, och under veckan gör Samuel Maki och Reza Mohammadi sig redo för att skriva teoriprovet för röjsågskortet, och därmed bli redo för arbetslivet.

Skogsröjning6 mini.jpg

De som gått språkintroduktion kan erbjudas att gå den ettåriga utbildningen där de har teori inom skog och biologi samt SFI.
- Under året har eleverna studerat teori inom röjning, skogsvård och biologi, men även samhällskunskap och svenska har stått på schemat, berättar Jim Zetterberg.
- Det började som ett anställningsprojekt för att göra dem anställningsbara. Nu tar vi på oss små projekt för att de ska få arbetslivserfarenhet. Att komma ut i sysselsättning är viktigt, tillägger Macke Bång.

Skogsröjning8 mini.jpg
Vilhelmina Kommun
Torget 6, 91281 Vilhelmina, Sweden
Telefon: 0940-140 00
Fax: 0940-146 00
Epost: info@vilhelmina.se
Webb: Om webbplatsen
Orgnr: 212000-2601