Barn & UtvecklingBoende, Miljö & InfrastrukturKommun & PolitikKultur & FritidNäringsliv & UtvecklingStöd, Hjälp & OmsorgTurism & EvenemangNationella minoriteter

Malgomajskolans revansch ett faktum print

Thu 14. Sep 17 12:50

Carolina Lidström.jpgCarolina Lidström, svenskalärare på Malgomajskolan.

För drygt fem år sedan låg man långt ner bland rankningarna när det gällde de kommunala gymnasieskolornas betygsresultat. Idag publicerade SKL sina senaste siffror – och framgången är ett faktum.

Idag finns det anledning att fira det hårda arbetet och de tuffa utmaningarna som Malgomajskolans lärare, elever och skolledning tagit sig an de senaste åren. Vid lunchbordet berättar rektorn Per Lindberg att gymnasiet ligger etta i Sverige vad gäller betygsresultat för högskoleförberedande elever i tredje årskurs bland kommunala skolor.
- Vi jobbar för att alla ska klara skolan. Det låter himla enkelt, men det är faktiskt väldigt svårt. Då försöker vi få så många som möjligt att klara sin gymnasieexamen, och där har vi haft en hög andel efter tre år, nära 90 procent för årskurs 3.

Nyheten får svenska- och musikläraren Carolina Lidström att spricka upp i ett enormt leende.
- Det här är otroligt roligt att höra, berättar hon och räknar upp flera saker hon tror är klara framgångsfaktorer.
Däribland det kollegiala lärandet, där personalen ser varandras styrkor och på så sätt kan stötta upp varandra där det behövs.
- Sedan har vi rätt små elevgrupper om man jämför med större skolor i städer. Här har vi större chans att hinna se alla elever, följa upp och individanpassa. Det hinner man inte om man har grupper med 32 elever i svenska, och sedan ska man vidare till nästa grupp med ytterligare 32 elever.

Per Lindberg.jpgPer Lindberg, rektor på Malgomajskolan.

För drygt fem år sedan var resultaten dystra och den rankning som Malgomajskolan idag ligger bäst till låg man då på plats 283 av 290 kommuner. Vägen till toppen av rankningen har krävt en gemensam satsning, och har fått betygsresultatet att öka från 50 procent godkända elever i årskurs tre till 87 procent.
- Det är lite som Ingemar Stenmark sa, ”ju mer jag tränar destomer tur har jag”, och i och med att vi fokuserat gemensamt så finns det en medvetenhet hos både ungdomar, lärare och skolledning att alla ska klara detta.  Betygen har gått upp, och vi har jättefina resultat, säger Per Lindberg.

Efter de tunga resultaten för fem år sedan började man satsa på att bli Lapplands bästa gymnasium. Det målet uppnåddes på endast tre år.
- Den här statistiken har ett par års eftersläpning, så i själva verket nådde vi det målet redan 2014. Nu gäller det för oss att vidmakthålla detta, säger Per Lindberg och får medhåll av Carolina Lidström.
- Vi kan inte luta oss tillbaka, det kommer nya elever och nya utmaningar, säger hon.
Bland de utmaningarna finns den psykosociala arbetsmiljön för såväl elever som lärare.
- Vi ska ta hand om varandra på ett bättre sätt. Får man ner stressnivån får man bättre resultat. Så utmaningen är att hitta ett bra arbetssätt och vägar framåt mot våra gemensamma mål. Vi försöker hela tiden fokusera på lärandet. Och tänker man så är man nere på de basala grejerna – mat, sömn och att bli sedd. Det är inte enkelt, men det är det basala som skapar förutsättningarna.

skola_vilhelmina-2661_web.jpg
Vilhelmina Kommun
Torget 6, 91281 Vilhelmina, Sweden
Telefon: 0940-140 00
Fax: 0940-146 00
Epost: info@vilhelmina.se
Webb: Om webbplatsen
Orgnr: 212000-2601