Barn & UtvecklingBoende, Miljö & InfrastrukturKommun & PolitikKultur & FritidNäringsliv & UtvecklingStöd, Hjälp & OmsorgTurism & EvenemangNationella minoriteter

Kungen och Vilhelminaborna firade Inlandsbanan  print

Fri 23. Feb 18 16:57

Kungabesök Vilhelmina36.jpg

Det blev en publiksuccé när Hans Majestät Konungen kom till Vilhelmina för att fira att inlandsbanan fyller 100 år.

Dagen startade i Stalon, där Daniel och Maria Axelsson visade upp produktionen av deras ljuddämpare.. Kungen, landshövding Magdalena Andersson, kommunfullmäktiges ordförande KG Abramsson och kommunalrådet Magnus Johansson fick följa med in i produktions- och monteringslokalen där paret fick berätta om företaget och produkterna som är bland de ledande i sin bransch.
- Det är en milstolpe och otroligt hedrande att få visa upp vår produktion och lilla Stalon för kungen. Det smäller ganska högt, berättar Maria Axelsson till Sveriges Radio.

Kungabesök Vilhelmina11.jpg

Därefter rullade bussen åter ner till Vilhelmina där kungen själv fick vara med och se när lunchen tillagades hos Bergmans Fisk och Vilt.
- Den här rödingen som vi röker nu ska hamna direkt på tallriken, berättade Martin Bergman när han öppnade dörren till röken.
Med på lunchen fanns de företagare som under dagen fick besök av kungen, representanter från Inlandsbanan samt representanter från de kommuner i Västerbotten där Inlandsbanan har sin dragning.

20180212_161637_0.jpg

Efter lunchen lämnade Inlandsbanans vd Peter Ekholm över en kniv gjord av en rälspik som gåva till Vilhelmina kommun.
Efter Peter Ekholms tal om Inlandsbanans historia var det dags för att få uppleva den i nutid, och kungen klättrade upp i ångloket, där Storumans ångsloksförening välkomnade honom.
- Det blev en mycket trevlig färd, och kungen lastade faktiskt in kol två gånger och verkade tycka det var trevligt att åka med, berättar lokföraren Jens Forsberg.

Kungabesök Vilhelmina30.jpg

Kungabesök Vilhelmina33.jpg

När tåget tuffade in på Vilhelmina Station omgiven av tät ånga väntade ett par hundra Vilhelminabor på att få hälsa honom välkommen till Vilhelmina, och följde sedan honom upp till festivalområdet där Wilhelmina Winter Weekend pågick för fullt.
- I dag är det en kung på besök i Drottninglandet, sade kungen under sitt tal inför drygt tusen personer, och avslutade med ett fyrfaldigt leve för Inlandsbanan.
Efter att kungen och landshövdingen hållit sina tal fortsatte sällskapet in till iskyrkan, där Gunnar Wikström fick lämna över ett fotografi som han tagit av kungen som ung pojke.

Kungabesök Vilhelmina44.jpg

Kungabesök Vilhelmina49.jpg

Därefter började promenaden till Risfjells Sameslöjd, och längs vägen passerade kungen och sällskapet skotertävlingen med veteranskotrar. Väl inne på Risfjells Sameslöjd hade Doris och Sven-Åke Risfjell ställt i ordning med hantverk och berättade om de föremål som fanns i butiken.
Därefter avslutades dagen och kungen återvände till Stockholm efter en hel dag av firande. Varmt tack till alla er som kom och firade Inlandsbanans 100-årsjubileum och Wilhelmina Winter Weekends 20-årsdag.

Kungabesök Vilhelmina59.jpg

Vilhelmina Kommun
Torget 6, 91281 Vilhelmina, Sweden
Telefon: 0940-140 00
Fax: 0940-146 00
Epost: info@vilhelmina.se
Webb: Om webbplatsen
Orgnr: 212000-2601