Barn & UtvecklingBoende, Miljö & InfrastrukturKommun & PolitikKultur & FritidNäringsliv & UtvecklingStöd, Hjälp & OmsorgTurism & EvenemangNationella minoriteter

Vilhelmina kan bli Årets Friluftskommun 2018 print

Tue 17. Apr 18 11:06

image4 mini.jpg
Foto: Stina Blind

Vilhelmina kommun är en av sju kommuner i kampen om att bli Sveriges bästa friluftskommun. "Det är fantastiskt att Vilhelmina med sina fina förutsättningar sätts på kartan", säger Ulrica Burman, utvecklingschef.

Utmärkelsen delas ut av Naturvårdsverket, och i deras undersökning om kommunernas friluftsarbete har sju kommuner fått mycket bra resultat. Utöver Vilhelmina är det Arjeplog, Bromölla, Kalix, Luleå, Sundsvall, och Tranås. En av dessa blir Sveriges friluftskommun 2018, något som avslöjas på konferensen Tankesmedja för friluftsliv 18 april.

För att uppmärksamma och inspirera friluftslivsarbete utser Svenskt Friluftsliv, Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening och Naturvårdsverket varje år Sveriges friluftskommun. Priset är 50 000 kronor att använda i kommunens friluftslivsarbete. Vilhelmina kommuns fritidskonsulent Sam Heidenberg kommer att vara på plats under konferensen.
- Det känns jättekul att fara dit. I all ödmjukhet, med tanke på det friluftsliv vi har så är det i toppen bland friluftskommunerna som vi hör hemma, säger han.

Sedan undersökningen startade 2010 har kommunerna i genomsnitt blivit allt bättre på att ge fler tillgång till friluftsliv. Att Vilhelmina nu är en av de sju bästa ses som ett stort steg efter att tidigare ha legat nästan 150 platser ner i rankningen.
- Vi har alltid haft bra förutsättningar, men tack vare ett inriktat utvecklingarbete där vi jobbat med att tillgängliggöra och synliggöra våra besöksmål och friluftslivet har vi nu tagit ett stort kliv uppåt i rankningen, säger utvecklingschefen Ulrica Burman.


Vilhelmina Kommun
Torget 6, 91281 Vilhelmina, Sweden
Telefon: 0940-140 00
Fax: 0940-146 00
Epost: info@vilhelmina.se
Webb: Om webbplatsen
Orgnr: 212000-2601